Reportage ur Livets goda.se

Ett klipp saxat ut LivetsGoda.se


Koll på whiskyklubben:

Withala Maltwhiskykultur, med mottot

”smakfullt umgänge i Vetlanda”
Publicerad 2013-01-22 av Livets Goda

Artikel: Whisky och Bourbon ”Withala Maltwhiskykultur är en ideell förening som har som syfte att sprida kunskapen om och avnjuta whisky vid provningar, resor och mässor mm. Föreningen ska även verka för god och måttfull dryckessed.” Detta går att läsa i Withala Maltwhiskykultur´s stadgar. Klubben bildades 2011 och har idag över 200 medlemmar Här svarar klubbens ordförande Torbjörn Hägg på Whisky & Bourbons frågor.När grundades ni och vad låg bakom det?

- Klubben bildades 16 juni 2011. Jag personligen har under många år saknat en officiell whiskyklubb i Vetlanda. Jag fick sedan på olika vägar kontakt med några andra killar i Vetlanda som också hade ett genuint intresse för single malt whisky. Vi träffades under våren 2011 och beslutade att bilda en öppen whiskyförening i Vetlanda.


Hur många provningar har ni per år och finns det någon specifik inriktning på provningarna?

- Vi genomför 8-10 provningar per år och vi nästan alltid 70 deltagare. Vi försöker alltid hitta olika teman på till våra provningar. Exempel på provningar som genomfört: Skotska Whiskyregioner, Myter och lögner i whiskybranschen, vertikalprovning The Dalmore, Nedlagda destillerier i Skottland och en Japanprovning. Ungefär hälften av provningarna genomförs av styrelsen själva och i övrigt är det externa provningsledare som gästar oss.


Vad är det bästa med att ha en egen whiskyklubb?

Det bästa med att ha en whiskyklubb är att man får möjlighet att provsmaka många olika sorters whisky som man kanske aldrig själv skulle köpa en flaska av. Det är också ett trevligt umgänge där man utbyter olika erfarenheter av whisky med sina klubbkompisar.


Har ni någon målsättning storleksmässigt i klubben? Är alla som vill välkomna att gå med i er klubb?

- Vi är en öppen klubb så alla är välkomna att söka medlemskap. Vi ber presumtiva medlemmar att fylla i en enkel medlemsansökan och vi uppmanar dem att ta del av våra stagar. I dagsläget är vi 200 medlemmar och jag tror att det är ganska lagom, vi har dock inte satt något tak för antal medlemmar. Klubben är ju ganska ung och vi har vuxit mycket snabbt. Det är många i ”Whiskysverige” som höjt på ögonbrynen när de ser på vår snabba utveckling.

Så här skrev jag i vår verksamhetsberättelse för 2011 (vårt första år).


”Ett stort tack till alla medlemmar för ett fantastiskt första verksamhetsår för Withala Maltwhiskykultur. Vilken resa vi har gjort tillsammans i whiskyns underbara värld. Från att en interimsstyrelse bildades i slutet på maj 2011 till 145 betalande medlemmar vid årsskiftet. Medlemsutvecklingen har överträffat alla förväntningar som vi i styrelsen hade när vi startade föreningen. Jag minns mycket väl vilken kommentar jag fällde när jag och min hustru en varm kväll i juli satt i Tomas Fyhrs trädgård och smuttade på en god Bowmore Voyage, ”det vore jättekul om vi kan bli 50 medlemmar så vi kan fylla 35 platser på våra provningar”. Jag har pratat med flera auktoriteter i ”whiskysverige” och alla är lika förvånade att vi kunnat växa så snabbt på bara drygt ett halvår. Det fanns uppenbarligen ett uppdämt behov när det gäller att, under ordnade former, prova whisky i Vetlanda.

Utan er medlemmar hade vi i styrelsen dock stått oss ganska slätt. Det är genom ert engagemang och intresse som vi i styrelsen får bränsle till att jobba i vår ideella whiskyförening.

Vi ser med tillförsikt fram mot alla nya provningar, mässbesök, resor och allt annat roligt som kan dyka upp under året.

Med hopp om ett fortsatt smakfullt umgänge i Vetlanda!”


Har ni några tips och råd till de som går i tankarna på att starta en egen klubb?

- Jag tror att det är viktigt att man är seriös från början med stadgar, ordnad bokföring mm. Det är också viktigt att det finns några eldsjälar som håller ihop det hela, för det blir ofta lite mer jobb än man tänkt sig. Glöm dock inte bort i all administration varför klubbens finns. Vi har en gång alla blivit medlemmar i en whiskyklubb för att vi tycker om och njuter av att dricka den ädla drycken whisky.


Bästa whiskyminnet med den egna klubben?

- Det finns redan många minnen i vår klubbs korta historia. Ett oförglömligt minne var att vi redan till vår första provning september 2011 var 90 medlemmar och lyckades locka 65 deltagare till provningen. Det hade vi aldrig kunnat drömma om. Ett annat minne som jag måste nämna är vår whiskyresa till Skottland som genomfördes under en vecka i oktober 2012. Vi var 20 medlemmar från klubben som på fem dagar besökte totalt 14 destillerier, varav alla åtta destillerier på Islay. En av styrelseledamöterna dokumenterade resan med ett stort antal bilder som vi kommer visa för övriga medlemmar i samband med årsmötet i mars.

Till sista vill jag också nämna att vi hittills hållit två whiskyprovningar med enbart kvinnliga deltagare (35 vid varje tillfälle). Det har varit två mycket trevliga provningar bland annat beroende på att kvinnor generellt är bättre på att hitta dofter och smaker.


Antalet medlemmar: exakt 200 (vid årsskiftet 2012/2013)

Hemsida: www.wmwk.se


Skulle ni också vilja att er whiskyklubb blir uppmärksammad? Kontakta Christoffer på christoffer.enquist@livetsgoda.se.